top of page

Per què no puc deixar de mirar el mòbil?

Els telèfons mòbils serveixen per comunicar-nos amb els nostres éssers estimats, per treballar, per fer compres en línia, per jugar i per mantenir-nos informats sobre el món que ens envolta. Així i tot, de vegades sembla que no podem resistir la temptació de mirar el mòbil, fins i tot en situacions en què sabem què hauríem d'estar parant atenció a altres coses.

Un dels principals motius pels quals ens resulta difícil desconnectar del mòbil és la dopamina, un neurotransmissor que s'allibera al nostre cervell quan experimentem plaer. Per entendre’ns, és el que sents quan et muntes a una muntanya russa. L'ús dels dispositius electrònics i, especialment de les xarxes socials i de les aplicacions de missatgeria, està dissenyat per proporcionar-nos una gratificació instantània, cosa que estimula l'alliberament de dopamina. Això pot fer que ens sentim bé temporalment, però també pot portar a l'addicció, cosa que pot causar que sigui difícil deixar de mirar el mòbil.

Una altra raó per la qual no podem deixar de mirar el mòbil és la por de perdre una cosa important. En un món on la informació flueix constantment, pot ser difícil desconnectar del tot sabent que no podràs estar al dia de tot allò que passa. Ens preocupa perdre'ns una trucada important, un missatge crucial o una notícia rellevant. A més, el fet que molts de nosaltres utilitzem el mòbil per treballar deixa encara més evident que tan difícil desconnectar, fins i tot quan no estem a la feina.

D'altra banda, el mòbil també pot proporcionar una sensació de connexió social que pot ser difícil de trobar en altres llocs. Les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria ens permeten estar en contacte amb amics i familiars, fins i tot si estem lluny geogràficament parlant. A més, el fet que puguem connectar-nos amb persones en qualsevol moment i en qualsevol lloc ens pot fer sentir menys sols.

No obstant això, malgrat els beneficis que pot proporcionar l'ús del mòbil, també hi ha alguns desavantatges. Per exemple, l'ús excessiu del telèfon mòbil pot interferir amb les nostres relacions interpersonals. Si estem constantment mirant el nostre telèfon quan estem amb altres persones, podem semblar distrets o desinteressats. A més, l'ús excessiu del telèfon mòbil pot tenir un impacte negatiu a la nostra salut mental i física, ja que pot augmentar l'estrès, l'ansietat i la fatiga visual.

En resum, el fet que no puguem deixar de mirar el mòbil és degut a una combinació de factors, com l'alliberament de dopamina, la por de perdre alguna cosa important, la necessitat de connexió social i la dificultat per desconnectar en un món on la informació flueix constantment. Si bé l'ús del telèfon mòbil pot proporcionar beneficis significatius, és crucial ser conscients dels possibles riscos i establir límits saludables per al seu ús. Al final, equilibrar el temps que passem mirant el nostre telèfon amb altres activitats ens pot ajudar a mantenir una vida més saludable i equilibrada.



9 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page