top of page

5 consells per mantenir les pantalles a ratlla mentre som a casa

Quan feia 6è de primària anava cada dia a entrenar sol i, perquè la meva mare no es preocupés tant, se'm va regalar el meu primer mòbil. Aquell tronat Samsung Galaxy ACE 2, que inicialment només era per a emergències, ràpidament es va convertir en el meu principal entreteniment. Era el primer que mirava en despertar-me i l'últim que mirava abans d'anar a dormir. El que semblava una addició pròpia d'un preadolescent, que és el que era, s'ha allargat fins avui i s'ha convertit en un problema global.


Segons Rastreator, els espanyols, de mitjana, dediquen 4 hores i 10 minuts diàries al mòbil. A més, si som a casa, no s'utilitza exclusivament el mòbil, sinó que moltes vegades el fem servir mentre veiem la televisió, mentre juguem a la consola, mentre cuinem o, fins i tot, mentre compartim espai amb un familiar. És a dir, allò que va aparèixer per evitar estar incomunicats quan no som a casa, s'ha convertit en la causa per la qual no ens comuniquem quan sí que hi som.


Per aquest motiu, en aquest article es donaran 5 consells per evitar que les pantalles s'apropin de tota la nostra atenció mentre som a casa.



1. Tenir voluntat d’allunyar-se de les pantalles


És tan fàcil de dir com complicat d’aplicar, però és fonamental fer-ho si realment es vol centrar l’atenció en altres coses mentre som a casa. Tot canvi ha d’anar acompanyat d’una gran força de voluntat, i més si aquest canvi capgira la rutina que has mantingut durant anys.


2. Utilitzar les pantalles


Pot semblar contradictori que, si ens estem intentant allunyar de les pantalles, es recomani utilitzar-les. Però no és així, a la introducció de l’article hem comentat que dediquem més de 4 hores diàries al mòbil, a aquesta dada falta sumar-li les hores que passem davant la televisió, l’ordinador, la consola... Per tant, com que una gran part del nostre temps va destinat a múltiples pantalles, passar d’aquesta situació a eliminar per complet el seu ús comportaria el risc de recaure en l’addicció al cap de pocs dies. Les pantalles són útils, ens ofereixen serveis, i l’objectiu d’aquest article no és reproduir una quotidianitat pròpia del segle XVIII. És per aquest motiu que es recomana fer servir les pantalles, però limitant el seu temps d’ús.


3. Evita el multitasking


El multitasking és una de les grans tendències dels nostres temps que consisteix en l’aparent capacitat humana de fer més d’una tasca al mateix temps. Realment, el que fa el multitasking és provocar que no ens concentrem en cap de les activitats que estem realitzant. És per això que es recomana evitar-lo.



4. Troba altres aficions


A vegades, “un clavo saca otro clavo”, com s’acostuma a dir en castellà, aquesta és una d’aquestes vegades. És fonamental trobar activitats que substitueixin el temps que dediquem a les pantalles. No cal que l’activitat sigui extra estimulant, pot consistir a llegir un llibre, escoltar la ràdio, meditar, fer esport, jugar a jocs de taula... El més important i el benefici més notable que se’n pot extreure d’aquest consell és tornar a passar temps amb un mateix o amb aquells amb els que es conviu.


5. No dormir a la mateixa habitació que el mòbil


Si l'últim que fem en anar a dormir és mirar el mòbil, el primer que farem al despertar-nos serà, de nou, mirar el mòbil. Si això es converteix en la primera activitat del dia, sistemàticament condiciona que tot el dia n'estiguem pendents, fins a anar a dormir. És a dir, es crea una espècie de bucle que només es pot parar tallant-lo de l’arrel. Per evitar la temptació permanent, es recomana deixar el mòbil en una habitació diferent de la que es dorm.


Seguint aquests cinc consells es podrà reduir l’ús de les pantalles a casa, però cal tenir força de voluntat i fer el canvi gradualment. Tampoc pretenem que, de cop i volta, passeu de veure 5 episodis de Netflix al dia a llegir-vos 2 novel·les de Tolstoi a la setmana.

4 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page