top of page
Júlia Farreres

De chill a ghosting: les paraules de la Gen Z que tots els boomers haurien de conèixer

La Generació Z és qui avui en dia domina el llenguatge juvenil. Els Gen Z, com se'ls anomena normalment a les xarxes socials, són les persones nascudes entre els anys 1994 i 2010, és a dir, les persones que tenen entre 12 i 28 anys. Es tracta d'una generació la qual s'ha vist completament afectada i influenciada per Internet, les xarxes socials i les noves tecnologies, això ha impulsat que tinguin més contacte amb les persones d'arreu del món. És per això que, amb el pas dels anys, han anat creant un vocabulari molt particular que té molta influència de l'anglès, i que, en conseqüència, pot arribar a ser difícil per les generacions més grans.


A continuació hem deixat un llistat d'aquelles paraules que són imprescindible conèixer si vols parlar i entendre el llenguatge dels Gen Z:


Crush: amor platònic

Salseo: sinònim de xafarderia

Random: serveix per a dir que alguna cosa és aleatòria

Cringe: una cosa que no agrada, que fa passar vergonya

De locos: per expressar que una cosa t'agrada o et sorprèn

En plan: vol dir "del tipus de", o "això és", o "és a dir"

LOL: s'ha adaptat de l'anglès "Laughing Out Loud", que significa riure molt fort.

Red Flag: s'utilitza per fer referència a comportaments o actituds d'una persona que resulten alarmants o tòxics

POV (Point Of View): contextualitza el contingut

Semat: descarat, sense embuts, exagerat

WTF (What The Fuck): sorpresa o desacord

Estar en el teu prime: estar en el teu millor moment. Normalment, es fa servir en un to irònic

Cunde: sinònim d'agradar

Chill: estar còmode, estar a gust

RT (Retweet): sentir-se identificat amb quelcom que es diu


Més enllà de les paraules, els emojis (emoticones) i els símbols també són protagonistes de la manera de parlar de la Generació Z. Tant els emojis com els símbols els permeten expressar sentiments i emocions de manera ràpida i definida perquè tothom sap quin és el seu significat. Per exemple, la imatge del pallasso i, en conseqüència, el seu emoji, s'utilitza per referir-se a quan algú ha fet el ridícul en alguna cosa o quan quelcom no té sentit i arriba a ser ridícul. En alguns casos, l'ús d'aquest tipus de comunicació es pot contextualitzar tant en un ambient formal i professional com en un informal.


Gràcies a l'ús de les xarxes socials i plataformes en línia, aquest nou llenguatge també ha comportat l'aparició de noves oportunitats per a la creació i l'intercanvi de contingut. Els joves poden crear i compartir més que mai contingut d'una manera més accessible i ràpida. Encara que pugui semblar una cosa estranya i difícil d'adaptar, s'ha d'acceptar que aquesta manera de relacionar-se és una realitat que suposa un punt d'inflexió en la comunicació entre la societat actual i la passada. Els joves han aconseguit crear un llenguatge propi que els permet connectar-se, interactuar i, sobretot, entendre's entre ells, un fet que ha de ser valorat i respectat per a tothom.


En conclusió, el vocabulari i el lèxic de la Gen Z és la prova de l'important impacte que ha tingut l'arribada de la tecnologia i les xarxes socials en la nostra vida quotidiana. Hem canviat la manera en què ens comuniquem i ens relacionem amb el món, creant així un nou llenguatge que reflecteix la cultura i l'estil de vida de la nostra generació. És important tenir-tot això present i aprendre les seves expressions per no trobar-se en una situació incòmoda per haver dit una cosa random ;)

49 visualizaciones0 comentarios

Comments


bottom of page