top of page
Daniel Bernard

5 consells per mantenir les pantalles a ratlla quan som a la universitat

Abans de res, tots sabem que no tenir pantalles a les classes avui en dia és impossible, i encara menys a les universitats on la majoria de les classes solen tenir com a guia un PowerPoint o documents penjats a una Intranet digital. El focus del problema no és utilitzar les pantalles, sinó com s'utilitzen i tots els tipus de distraccions que, en fer-les servir, estan a l’abast dels estudiants.


A continuació us donarem 5 consells a tots aquells estudiants que ens llegiu per tal que procureu estar més atents al que s’explica a l’aula que les rebaixes del Zara.


1. Bloqueja les aplicacions


Sabem que molts cops és molt difícil no caure a la temptació de buscar coses a Google que no tenen a veure amb matèria, utilitzar Instagram, Tik Tok o, fins i tot, veure vídeos a YouTube sense so. Per tal d’ajudar-nos a evitar caure en aquestes temptacions, el primer consell que us donarem és que activeu la funció de bloqueig a totes aquelles aplicacions (tant del mòbil com de l'ordinador) que donen la possibilitat de restringir certes webs o us descarregueu apps que us prohibeixin accedir a les distraccions durant un temps determinat. Per tots aquells que diran que no tenen espai o que no volen descarregar-se noves apps, hi ha dispositius, com per exemple iPhone, que ja tenen incorporada aquesta funció de censurar apps quan arribes a un temps màxim d’ús.


2. Classes interactives i dinàmiques


El segon consell va dirigit al professorat, hola profes! Us volíem fer saber que els alumnes acostumen a distreure's quan les classes són totalment magistrals i no poden fer res més que veure-us anar passant diapos o baixant per un PDF sense que hi hagi cap mena d'interacció. En aquests casos, per evitar que els estudiants comencin a navegar per les xarxes buscant estímuls, els professors poden prendre la iniciativa i estimular els estudiants amb un contingut més interactiu que generi emoció. Un bon exemple és Kahoot!, una web on tenim un host i uns participants que responen preguntes amb l'objectiu de quedar en primer lloc per damunt dels seus companys. Aquesta web genera un ambient agradable i ganes de participar, la qual cosa ajuda a l'aprenentatge i fa més difícil caure en distraccions. Sabem que no a tots us agrada, però nosaltres la gaudim molt i ens motiva a millorar per la següent si ha sortit alguna cosa que no sabíem què era.


3. Estàs fent allò que t'agrada?


En el tercer consell tornem a adreçar-nos als estudiants, en alguns casos, la distracció ve causada per la falta d'interès i, si això es repeteix constantment, potser és degut al fet que no és la carrera idònia per a tu. No és res estrany! 1 de cada 5 estudiants canvia de carrera durant els primers anys, ja és hora de quedi clar que això no és un problema i no s'ha de tenir por en reconèixer que no t'agrada el que estàs fent i buscar una alternativa (provar un altre grau, treballar, començar un cicle formatiu…). És lícit equivocar-se!


4. Un gomet per la feina ben feta


Profes, no us hem oblidat! El quart consell també va per vosaltres. Per reduir la manca d'atenció a classe i tornant al tema de les classes interactives, proposem premiar més el treball a classe. Moltes vegades, les assignatures basen les notes en exàmens parcials i un examen final, amb una mica de sort algunes també tenen un treball i, molts cops, l'assistència i el treball a classe té un valor tan petit que pràcticament no influeix a la nota final. Això fa que la gent que va a classe només busca el reconeixement del professor sense treballar a l'aula, ja que normalment no val per a res. Per això, si se li donés més importància al treball a classe, afavoriria que els estudiants estiguessin més concentrats i treballessin més a gust.


5. Força de voluntat


Com a últim consell, podríem proposar solucionar el problema de manera radical prohibint els ordinadors i tornar als apunts amb paper i bolígraf, però creiem que no és la solució. Les pantalles tenen moltes coses positives, per començar, ens obren les portes a una infinitat de possibilitats de recerca, esquemes, IA, entre moltíssimes altres, que, si prohibíssim l’ús de dispositius a l’aula, deixaríem de tenir al nostre abast. Per tant, una censura de les pantalles a classe no reduiria les distraccions o la falta d'atenció perquè, a qui no li sembli interessant la lliçó, trobarà la manera de distreure's.


Com hem dit al principi, "eliminar" les pantalles és una missió impossible, ja que, traient els aspectes negatius, si aprofitem correctament les pantalles, tenim una eina que ens pot ajudar molt a educar als estudiants. Només cal aprendre a treure el màxim partit a aquests dispositius i a Internet, d’aquesta manera, les pantalles deixaran de ser una distracció i es convertiran en un aliat, sempre que tots hi posem de la nostra part.

31 visualizaciones0 comentarios

Comments


bottom of page